Chmiel – na czym polega samodzielna uprawa
Chmiel jest jedną z tych roślin, której uprawa wiąże się z bardzo długą tradycją. Wszyscy kojarzymy tę roślinę z napojem niskoalkoholowym (choć bezalkoholowe również nie odstają smakiem i aromatem), jakim jest piwo. To właśnie z nim najczęściej utożsamiamy smak chmielu. Dotyczy to nie tylko amatorów, ale także osób, które piwem się fascynują. Jeśli poczytamy trochę profesjonalnych recenzji różnych gatunków piwa, to spotkamy się z zachwytem nad chmielowym posmakiem. Oczywiście nie jest to jedyne wykorzystanie chmielu zwyczajnego (humulus lupulus). A zatem co wiemy o uprawie i zastosowaniu chmielu?
Warto przybliżyć sobie kilka faktów dotyczących chmielu. Roślina ta jest pnączem, zwijającym się zawsze zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Ciekawostką jest, że kwiaty męskie i żeńskie tej rośliny rozwijają się na różnych egzemplarzach, co czyni chmiel rośliną dwupienną. Tym, co nas w tym momencie najbardziej interesuje są szyszki żeńskie chmielu. To właśnie je wykorzystuje się w zielarstwie, kosmetyce i – oczywiście – browarnictwie.
Zastosowanie chmielu
Jak już wspomnieliśmy, najczęstszym zastosowaniem chmielu jest użycie go jako składnika piwa. Bardzo wyraźnie go czuć w takich gatunkach jak lager albo IPA. Nadaje on naszemu napojowi gorzki smak oraz zapewnia długą przydatność do spożycia. Ma on także działanie antybakteryjne. O wszystkich tych właściwościach doskonale wiedziała Hildegarda z Bingen, ale czy to wszystko, co ta roślina przed nami skrywa?
Pewnie nie każdy wie, ale jest kilka różnych odmian chmielu. Różnią się one od siebie między innymi smakiem. Jedne będą charakteryzować się tradycyjną gorzkością, a inne mogą zawierać korzenną nutę albo owocowo-słodki posmak. Dzięki takiej różnorodności tworzenie kreatywnych kompozycji jest jak najbardziej możliwe.
Domowa uprawa chmielu
Jeśli chcemy uprawiać chmiel samodzielnie, to musimy wiedzieć kilka rzeczy. Przede wszystkim nie jest to tak proste, jak się może wydawać i wymaga pewnych konkretnych procedur. Jeśli naszej roślince nie zapewnimy odpowiednich warunków, to możemy się bardzo boleśnie rozczarować efektami uprawy. A tego byśmy przecież nie chcieli.
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że chmiel potrzebuje dużo promieni słonecznych. Najlepiej więc posadzić go od południowej strony. Aby mógł dobrze rosnąć, potrzebuje żyznej gleby. Dlatego właśnie zaleca się, aby dodawać do gleby regularną dawkę kompostu. Jeżeli jednak nie mamy do dyspozycji ogrodu i chcemy hodować to pnącze w doniczce, to pamiętajmy, aby zaopatrzyć ją w substrat, zawierający potrzebne składniki odżywcze.
Jedną z cech charakterystycznych chmielu są jego rozłogi, które szybko się rozrastają. Nowe pędy pojawiają co rok, co sprawia, że roślina bardzo szybko się rozprzestrzenia. Jeśli więc będziemy chcieć się jej pozbyć z naszego ogrodu, to może pojawić się pewien problem. O ile wykopanie korzeni może się wydać proste, tak musimy pamiętać, że w ziemi mogą zostać fragmenty kłączy. Z nich mogą z kolei wyrosnąć nowe rośliny.
Domowe zawsze lepsze, wiadomo. Dzięki za ten wpis!