Krwawa Mary: popularny drink o ładnej nazwie
Krwawa Mary to bardzo ładnie brzmiący drink, ale czy jego ładna nazwa to jedyna zaleta? Mówi się, że jest dobry na kaca i ludzie często piją go na dzień po popijawie. Być może tak jest. To co wyróżnia naszą krwawą Maryśkę od innych drinków jest dobór składników. Pomidor tym się różni od typowych owoców, że zwykle nie podajemy go na słodko. Raczej nie dodajemy go do słodkich ciasta ani do sałatki owocowej. Ale do alkoholu już tak. W ten sposób możemy otrzymać klasyczną Blood Mary.
Sam sok pomidorowy to nie wszystko. Potrzebne są też jeszcze przyprawy, które dodadzą drinkowi smaku. Najczęściej dodaje się sos Worcestershire oraz sos tabasko. Przyda się także szczypta soli selerowej, soli zwykłej oraz pieprzu. Możemy też eksperymentować i dodawać sobie składniki, jakie tylko sobie wymarzymy. Jeśli przygotowujemy drink w domowym zaciszu to nas nie ogranicza. Jeśli jednak zamówimy go w barze, to wtedy powinniśmy liczyć, że barman obejdzie się z tym zawodowo.
Jak zrobić Krwawą Mary?
Jak w przypadku większości drinków nie zapomnijmy o kostkach lodu. Dajmy je na spód szklanki, a następnie wlejmy wódkę i sok pomidorowy. Potem dochodzą sos i przyprawy, a jak już wszystkie składniki znajdą się w środku, to czas na wymieszanie ich. Potem możemy dodać jakąś ozdobę np. w postaci selera naciowego. Jak więc widać, przepis na Krwawą Mary nie jest żadną filozofią.
Powiązane tematy
Caffe Malibu. Jak przygotować?
Drinki z Jagermeisterem na wieczór ze znajomymi
Gin Mojito – przepis na orzeźwiającego drinka