Smaki polskiego sadu
W naszych polskich sadach i ogrodach mamy pełno owoców, które idealnie się nadadzą do nalewki lub napoju wino-podobnego. Przykładem mogą być oczywiście śliwki i wiśnie. Kiedy nalewkę z tych owoców można było znaleźć w prawie każdym domu. To jednak nie wszystko. Bardzo dobry trunek można stworzyć z użyciem jabłek, gruszek czy agrestu. Tak naprawdę można cały polski sad przemienić w gorzelnie, tylko trzeba do tego odpowiednich umiejętności. Im większy potencjał ma dany trunek, tym łatwiej zepsuć go podczas produkcji.
A co tam rośnie na łące?
Składniki, które mogą się przydać do produkcji domowego alkoholu znajdziemy także na łącze. Przykładem może być mniszek lekarski, z którego stworzymy także syrop. To się może wydać dziwne, że ktoś idzie na łąkę, żeby zrywać jakieś chwasty. A jednak trunek zrobiony z tej rośliny potrafi być naprawdę jakościowy. Oczywiście pod warunkiem, że się go właściwie przygotuje. Inaczej możemy zaszkodzić nie tylko swojemu żołądkowi ale całkowicie pozbawić się korzyści smakowych. A tego przecież byśmy nie chcieli.
Powiązane tematy