Tapster.pl

alkohole świata – ciekawostki – informacje

Kolekcjonerskie alkohole Mundivie: Perły wśród luksusowych trunków

Kolekcjonerskie alkohole Mundivie to ekskluzywne produkty przeznaczone dla prawdziwych koneserów szlachetnych smaków. Dzięki długiej tradycji, wyjątkowemu standardowi produkcji i dbałości o każdy detal, są prawdziwą perłą wśród trunków dostępnych na rynku oraz swoistym synonimem jakości.

Historia i tradycja marki Mundivie

Historia marki Mundivie sięga aż 1888 roku i rozpoczęła się w Jasienicy – niewielkiej miejscowości koło Bielska-Białej, gdzie do dziś powstają wyjątkowe alkohole. Działalność firmy od samego początku opierała się na dwóch solidnych fundamentach: tradycji i jakości. Już pierwsza partia trunków z Jasienicy była tworzona według autentycznych wartości i z ogromnym zaangażowaniem, a każdy kolejny rok działania firmy przynosił innowacje wznoszące produkcję na coraz wyższe poziomy.

Początki marki Mundivie do dziś stanowią swoisty drogowskaz dalszych działań i ogromną inspirację do doskonalenia, a jednocześnie do dbałości o środowisko i poszanowanie człowieka. Ma to odzwierciedlenie również w nazwie firmy, która powstała z połączenia łacińskiego słowa mundus oznaczającego „świat” i francuskiego słowa vie – „życie”.

Firma Mundivie, zaczynająca swoją działalność jako małe, nikomu nieznane przedsiębiorstwo z południa Polski, dzisiaj jest jednym z najbardziej cenionych producentów ekskluzywnych alkoholi, który wyznacza rynkowe trendy.

Miodula – perełka Mundivie

Alkohole Miodula są idealnym wyborem na szczególne okazje, a zwłaszcza na święta, kiedy chcemy delektować się szlachetnymi smakami, a jakość nabiera podwójnego znaczenia. Wyjątkowy alkohol jest wtedy swoistym ukoronowaniem odświętnej atmosfery, a często też eleganckim i uniwersalnym prezentem. Dzięki szerokiemu asortymentowi trunków Miodula można z łatwością wybrać najbardziej trafiony alkohol i rozkoszować się idealnie dobranym smakiem.

Sztandarowym produktem marki Mundivie jest wódka Miodula określana mianem prawdziwej perły marki. Miodula Prezydencka uzyskuje swój szlachetny smak, kolor i aromat dzięki długiemu procesowi leżakowania w beczkach wykonanych z polskiego dębu, którego suszy się przez kilka lat. Drewno do produkcji beczek jest dostarczane przez jednego producenta i ma bardzo podobny skład, co pozwala uzyskać ustabilizowane cechy aromatyczno-smakowe poszczególnych partii Mioduli.

Doskonałej jakości dębowe drewno zawiera dużo związków aromatycznych przechodzących do alkoholu w trakcie jego leżakowania i pozwalających uzyskać wyrazisty, bardzo zróżnicowany bukiet. Dodatkowy zabieg uszlachetniania dębowych beczek poprzez wypalanie klepek ogniem sprawia natomiast, że wódka Miodula uzyskuje swój niepowtarzalny tradycyjny aromat odróżniający ją od innych trunków.

Co czyni alkohole Mundivie tak wyjątkowymi?

Trunki Miodula są jedyne w swoim rodzaju i to pod każdym względem – tak jakości użytych składników, jak i przebiegu procesu produkcji czy dojrzewania. Ich powstawanie jest na każdym etapie ściśle kontrolowane i podlega bardzo restrykcyjnym zasadom traktowanym nie tylko jako część procesu technologicznego, ale też jako tradycja.

Jakość gwarantowana przez markę Mundivie dowodzi, że Miodula idealnie sprawdzi się jako oprawa na wyjątkowe okazje. Alkohole produkowane pod szyldem Miodula są pięknie zapakowane i odznaczają się klasycznym designem. Nie bez znaczenia jest też ich kolekcjonerski charakter, gdyż te trunki w miarę upływu czasu nabierają na jakości i można je traktować jako rodzaj pamiątki przeznaczonej do przechowywania na szczególne okazje.

Miodula – kolekcja, w której każdy wybierze coś dla siebie

Alkohole Miodula są produkowane w kilku różnych wersjach. Najpopularniejsza jest klasyczna Oryginalna Leżakowana Miodula Prezydencka odznaczająca się głębokim bukietem i tradycyjnym charakterem z waniliowym aromatem przełamanym nutami dębu, mocnym miodowym smakiem i długim finiszem.

Miłośnicy cytrusowych trunków mogą natomiast sięgnąć po likier Miodula Sweet Lemon o zawartości alkoholu 28%. Ten wyjątkowy trunek o kwaskowatym posmaku powstaje ze skórek cytrynowych macerowanych w zbożowym alkoholu i wyróżnia się obecnością naturalnego osadu. Do wyprodukowania 1 litra tego wyjątkowego likieru wykorzystuje się minimum 1,5 kg owoców, co pozwala uzyskać naprawdę głęboki smak i zapach.

Zwolennicy ginu mogą z kolei wybrać Miodula Distilled Gin o zawartości 40% alkoholu. Wyborny gin Mundivie pachnący dojrzałymi hiszpańskimi pomarańczami i cytrynami jest doprawiony kolendrą z Maroko, laskami wanilii z Madagaskaru, miodem, jagodami jałowca i korzeniem irysa z Włoch oraz korzeniem arcydzięgla, strąkami kardamonu i korzeniem lukrecji z Indii.

Nieco cięższy charakter ma natomiast Miodula Espresso 30% – gęsty likier produkowany na bazie Oryginalnej Leżakowanej Mioduli Prezydenckiej z dodatkiem włoskiej kawy. Wyjątkowy smak, rozgrzewający charakter i przyjemny słodkawy finish sprawiają, że Miodula Espresso jest wręcz wymarzonym alkoholem na święta i okres noworoczny. Likier przywodzi na myśl najpiękniejsze wspomnienia – ciepło, przytulną domową atmosferę i miodowo-kawowy smak, któremu wprost nie sposób się oprzeć.