Brandy to nic innego jak destylowane wino. Nazwa ta pochodzi z języka holenderskiego brandewijn. Brandy ma bardzo wysublimowany smak. Choć to nie do końca whisky. Jest to na pewno mocny alkohol.
Brandy to lekko zfermentowana odmiana wódki w żargonie potocznym. Niekiedy brandy pozyskuje się za pomocą wina destylowanego i smakowego, wtedy nazwa brandy zyskuje dodatkowo przydomek cherry i określana jest jako cherry brandy. W tłumaczeniu dosłownym jest to brandy wiśniowa.
Od XVII brandy pojawiała się także w termometrach rtęciowych. Tego typu termometry używa się w dalszym ciągu po dziś dzień, ale tylko w pomieszczeniach przeznaczonych do wszelkiego rodzaju badań i analiz, takich jak np. laboratoria. Brandy pojawiała się także w różnych innych sprzętach, takich jak chociażby poziomice.
Powiązane tematy
Alkoholem usuniesz większość plam. Jak to działa?
Zmiana pakietu medycznego dla pracowników – czy to się opłaca?
Chleb niskobiałkowy – charakterystyka produktu