Tapster.pl

alkohole świata – ciekawostki – informacje

Burgundia czyli smaki Hiszpanii

burgundia

Burgundia, czyli jak smakują hiszpańskie wina.

Burgundia to region Hiszpanii, który wielu osobom jednoznacznie kojarzy się z winem. To skojarzenie jest jak najbardziej słuszne, bo to stamtąd pochodzi wiele zacnych egzemplarzy tego trunku. Przed zakupem wina z Burgundii warto pomyśleć chwilę o jego historii i spojrzeć na mapę. Okazuje się, że pochodzenie ma duży wpływ na smak i jego sposób spożycia. Wina te oczywiście przydadzą nam się nie tylko do pica, ale także w kuchni. Każdy kucharz potwierdzi, że trudno mu wyobrazić sobie kuchnię bez wina.

Regiony Burgundii

Powiedzieć, że dane wino pochodzi z Burgundii to dla prawdziwego smakosza zbyt duże uogólnienie. Jest 6 podregionów, z których każdy ma swój własny klimat i swoją tradycję. Są to Beaujolais, Cote Chalonnaise, Cote de Nuitis, Chablis, Cote de Beaune i Maconais. Jeśli więc nie chcemy popełnić faux pas, to lepiej upewnijmy się, skąd dokładnie pochodzi nasz trunek i czym się charakteryzuje. Warto też zwrócić uwagę, że prawdziwe burgundzkie wino będzie się dość dobrze cenić. Za niektóre butelki zapłacimy nawet i 50 Euro.

Wino burgundzkie w kuchni

Czy wino burgundzkie nadaje się tylko do picia? Oczywiście, że nie. Można je także wykorzystać do przyrządzania pysznych dań. Świetnie się nadają do duszenia w nich mięsa a także do risotto. Czy potrafimy sobie wyobrazić dobre risotto bez wina? Na pewno nie jest takie samo, więc warto zaopatrzyć się w butelkę czegoś dobrej jakości.

Być może wino kojarzy nam się najbardziej z daniami mięsnymi. To właśnie im nadaje świetny smak, jeżeli je w nim dusimy. Dobra wiadomość jest taka, że do tego zadania nadają się zarówno czerwone jak i białe wina. Przykładem takie dobrego jedzenia może być wieprzowina w czerwonym winie. Ciekawe jest to, że to wino wcale nie musi być wytrawne. Półsłodkie również nada się do duszenia nasze wieprzowiny. Polecamy przyrządzić w ten sposób mieloną wieprzowinę, którą następnie połączymy z sosem pomidorowym. Tak przyrządzony sos do spaghetti na pewno przypadnie do gustu nam samym i naszym gościom, których kubki smakowe będzie chcieli w ten sposób popieścić.