Odpowiedni jadłospis jest czynnikiem, determinującym powodzenie leczenia w przypadku wielu chorób. Dotyczy to między innymi schorzeń wątroby oraz nerek. Dolegliwości takie wymagają często ograniczenia spożycia protein. Chleb niskobiałkowy jest jednym z produktów, pozwalających na zachowanie właściwej diety, przy utrzymaniu dotychczasowych nawyków żywieniowych chorego.
Chleb niskobiałkowy – podstawowe informacje
Osoby, mieszkające w naszym kraju, najczęściej już od dzieciństwa przyzwyczajają się do określonych produktów żywnościowych, stąd ewentualna zmiana nawyków żywieniowych napotyka na spore trudności. Pieczywo stanowi nieodłączny element tradycyjnej diety, a ewentualne ograniczenie jego spożycia, związane z chorobą, może być w tej sytuacji niezwykle trudna. Rozwiązaniem są produkty, zachowujące wszelkie cechy pożywienia, do którego chory jest przyzwyczajony, przy jednoczesnej eliminacji składników, szkodliwych dla jego zdrowia. Chleb niskobiałkowy jest świetnym przykładem żywności tego typu.
Produkt ten posiada wszelkie cechy tradycyjnego chleba – przede wszystkim smak. Jest to możliwe dzięki użyciu do jego produkcji skrobi pszennej, występującej również w zwykłym pieczywie. Jednocześnie producenci zapewniają, dzięki zastosowaniu szczególnych składników oraz specjalnych procedur produkcyjnych, że chleb niskobiałkowy nie stanowi zagrożenia dla osób, które muszą usunąć ze swojej diety proteiny. W chwili obecnej produkty takie są też stosunkowo łatwo dostępne – można je spotkać w wielu placówkach tradycyjnego handlu, nie stanowi również problemu nabycie ich w specjalistycznych sklepach internetowych.
Chleb niskobiałkowy – zastosowanie
Osoby, cierpiące na choroby, wymagające zastosowania diety ubogiej w proteiny, mogą z powodzeniem używać chleba niskobiałkowego jako substytutu tradycyjnego pieczywa. Wyrób bezglutenowy może zostać wykorzystany na przykład jako podstawa do tworzenia kanapek albo też stanowić dodatek do zup lub sosów.
Sposób przechowywania chleba tego typu nie odbiega od metod, stosowanych w przypadku pieczywa tradycyjnego. Polecane jest przede wszystkim umieszczenie go w miejscu suchym i chłodnym – dzięki temu możliwe będzie długie utrzymanie jego przydatności do spożycia. Na rynku dostępne są również odmiany tego produktu, zapewniające wysoką odporność na warunki zewnętrzne. Dzięki temu możliwe jest zaopatrzenie się w duże ilości pieczywa o niskiej zawartości protein lub zabranie chleba niskobiałkowego w dalszą podróż. Ułatwia to znacznie utrzymanie dotychczasowych przyzwyczajeń przez osoby z chorymi nerkami lub wątrobą.
Powiązane tematy
Alkoholem usuniesz większość plam. Jak to działa?
Zmiana pakietu medycznego dla pracowników – czy to się opłaca?
Ocet winny – jak powstaje i jakie ma walory?