Gatunki whisky
Gatunki whisky są naprawdę zróżnicowane i wytrawny smakosz wyczuje nawet najmniejsze różnice. Samo rozróżnienie między whisky a whiskey to nie wszystko. W poszczególnych krajach pojawiły się zupełnie osobne tradycje produkcji tego alkoholu. Zupełnie co innego mają do zaoferowania marki z Irlandii a jeszcze czym innym jest znana nam wszystkim szkocka.
Podzielenie tego trunku na miejsca produkcji to wciąż za mało, żeby mówić, że się znamy na rzeczy. Gatunki whisky dzielą się również ze względu na składniki i sposoby produkcji. Jest to dziedzina bardzo skomplikowana, o której można mówić bardzo długo. Nie jesteśmy więc w stanie omówić wszystkich możliwych gatunków z uwzględnieniem wszystkich metod produkcji i składników. Spójrzmy jednak na kilka najpopularniejszych typów oraz na ich podstawowe cechy.
Szkocka whisky, czyli jeden z najpopularniejszych trunków na świecie
Jeśli spojrzymy na wszystkie gatunki whisky, to szkocka chyba jest najbardziej popularna. Ją często piją bohaterowie amerykańskich filmów i seriali i ona najbardziej kojarzy nam się z wyrafinowanym trunkiem. Jest wiele różnych rodzajów szkockiej, a jedną z nich jest whisky słodowa. Jeśli na butelce zobaczymy napis „malt whisky” to znaleźliśmy to, po co przyszliśmy.
Podczas produkcji takiego trunku stosuje się klasyczne metody czyli zacieranie, fermentację, destylację oraz leżakowanie. Wykorzystuje się w tym celu miedziane alembiki, co jest procedurą zapożyczoną jeszcze od średniowiecznych mnichów. Głównymi składniki whisky słodowej są jęczmień, woda i drożdże. Czasami dodaje się również karmel, który stosuje się, aby utrzymać barwę.
Whisky zbożowa i inne gatunki whisky
Whisky zbożową zaczęto produkować w celach przede wszystkim praktycznych. Dlaczego? Wyobraźmy sobie proces słodowania, który jest naprawdę czasochłonny. Wymaga on opróżniania i oczyszczania alembików oraz odpowiedniego przygotowania ich do następnej partii. Po jakimś czasie jednak udało się rozpocząć przemysłową produkcję tego alkoholu. Zaczęto wykorzystywać wszystkie rodzaje zbóż, a inicjatorem tego wszystkiego był Aeneas Coffey. To on właśnie wymyślił aparat do destylacji, który taką produkcję przemysłową umożliwił.
Kiedy zaczęto produkować whisky zbożową (ang. grain whisky), zwiększyła się popularność whisky w ogóle. Zaczęto prowadzić coraz większy eksport i w coraz większej liczbie miejsc na świecie można było napić się tego płynnego złota.
Ciekawe jest to, że whisky zbożowa w smaku przypomina typową wódkę. Dzieje się tak ze względu na składniki, których używa się produkcji obu tych alkoholi. Inne gatunki whisky jednak mają już na tyle zindywidualizowany smak, że nie da się ich porównać z naszą zwykłą gorzałką.
Whiskey irlandzka
Cechą charakterystyczną irlandzkiej whisky jest trzykrotna destylacja oraz brak użycia torfu podczas suszenia słodu. W rezultacie destylat jest naprawdę łagodny w smaku, co wyróżnia go na tle innych gatunków. Zdecydowaną różnicę poczujemy, jeśli porównamy szkocką whisky do irlandzkiej whisky. Jeśli ta pierwsza za bardzo nas pali, to sięgnięcie po wersję irlandzką może się okazać bardzo dobrym pomysłem.
Dzięki kilku różnych gatunkom whisky jesteśmy w stanie znaleźć coś odpowiedniego do naszych preferencji. Irlandzka jest świetnym wyborem dla osób ceniących sobie subtelność i łagodność, co może dziwić osoby niedoświadczone w piciu tego trunku. Tak wysokoprocentowy alkohol raczej nie kojarzy się z subtelnym smakiem. A jednak weterani od razu potrafią wyczuć takie niuanse. Najpopularniejsze marki to Powers, Jameson oraz Mdleton Very Rare, które doskonale znają miłośnicy tego trunku na całym świecie.
Powiązane tematy
Alkoholem usuniesz większość plam. Jak to działa?
Zmiana pakietu medycznego dla pracowników – czy to się opłaca?
Chleb niskobiałkowy – charakterystyka produktu