Jeżeli chcemy zająć się własną produkcją alkoholu, to musimy pamiętać o kilku istotnych sprawach. Przede wszystkim musimy zadbać o odpowiedni sprzęt a także składniki. Co do składników, to w naszej produkcji nie powinno zabraknąć drożdży gorzelniczych. Mają one niezwykle istotne znaczenie dla fermentacji oraz kilku innych procesów, jakie pojawiają się na etapie produkcji. Jak dobrać drożdże gorzelnicze i czym się różnie ich rodzaje? Powinniśmy najpierw się nieco rozeznać w tym temacie, a dopiero potem brać do działania. Jest to jeden z najczęstszych błędów amatorskich gorzelników, że starają się robić wszystko metodą prób i błędów, nie opierając się na wiedzy eksperckiej.
Czym różnią się poszczególne rodzaje?
Drożdże gorzelnicze dzielą się na kilka rodzajów. Przykładem mogą być drożdże pure, których używa się w pozycji czystego alkoholu. Ich zaletą jest brak mocnego zapachu, który mógłby zniechęcić osoby niewprawione. Innym popularnym rodzajem drożdży są drożdże turbo, które mają wysoką tolerancję na temperaturę. To po nie sięga się, gdy zależy nam na dynamicznej fermentacji.
Domowa produkcja alkoholu
Domowa produkcja alkoholu może być naprawdę uciążliwa, bo wymaga dużo samozaparcia i pewnej dozy umiejętności. Nie każdy jest w stanie wyprodukować dobrej jakości alkohol i często denerwujemy się na siebie, że nie wyszło nam tak, jak chcieliśmy. Czy w takiej sytuacji powinniśmy się poddać i rzucić wszystkie nasze pomysły? Nie ma takiej konieczności. Po prostu musimy przeanalizować, co dokładnie poszło nie tak i zrobić wszystko, aby nie popełnić tych samych błędów ponownie. Świadomość własnych słabości może być kluczowa, jeśli chcemy rozwijać daną umiejętność.
Powiązane tematy
Dlaczego warto wybierać naturalne herbaty?
Sekrety mieszanki ziół – odkryj siłę naturalnego leczenia
Whisky – czym jest i jakie są jej rodzaje?