Niewielu z nas ma świadomość, ale oprócz wódki naszą dumą narodową jest także śliwowica.
Śliwowica nazywana jest trunkiem regionalnym. To napój procentowy, który produkowany jest ze śliwek. Do niedawna osoby, które zajmowały się produkcją śliwowicy były narażone na odbycie kary pozbawienia wolności. Na szczęście to się zmieniło. Nie jest to wcale słaby trunek, bo aż 70%. Także jak widać z pewnością wrażenia po jej spożyciu są ogromne.
Za ojczyznę śliwowicy uważa się naszą ojczyznę, a za region gminę Łącko zlokalizowaną w Beskidach. Jest to trunek bardzo popularny także w Zakopanem. Każda osoba, która udaje się w tamte strony koniecznie musi spróbować tego magicznego trunku. Obecnie śliwowicę można łatwo dostać podczas zakupów na najpopularniejszej ulicy, czyli na Krupówkach. To taki góralski bimberek. Jest także popularna podczas dożynek czy festynów i innych imprez organizowanych w górskich klimatach.
Często zdarza się, że śliwowica jest trunkiem niewiadomego pochodzenia, dlatego też podczas zakupów należy zwrócić uwagę gdzie i od kogo kupujemy śliwowicę. Dobrze by było, aby źródło było sprawdzone. Nie ma to jak pić ze źródła.
Powiązane tematy
Alkoholem usuniesz większość plam. Jak to działa?
Zmiana pakietu medycznego dla pracowników – czy to się opłaca?
Chleb niskobiałkowy – charakterystyka produktu