Starożytni Słowianie i ich ulubione trunki
Starożytni Słowianie niestety nie pozostawili po sobie zbyt wiele. Ze względu na brak pisma nie mamy zbyt wielu świadectw na temat ich życia i kultury. Wszystko zawdzięczamy badaniom archeologicznym oraz metodzie porównawczej i analizom innych kultur na przestrzeni wieków. Możemy jednak kilka rzeczy się domyślić, np. tego jakie alkoholu lubili. A więc co pili nasi przodkowie przed objęciem władzy przez Mieszka I?
Piwo. Tradycyjny słowiański napój
Czy jesteśmy w stanie dokładnie odtworzyć piwo, które pili Słowianie w dawnej środkowej Europie jeszcze przed powstaniem państwowości na tych ziemiach? Niestety nie jest to możliwe, dlatego że przed przyjściem chrześcijaństwa na nasze ziemie, nikt nie umiał pisać ani czytać. Nie dało się więc sporządzać receptur, które by zachowały się do dzisiaj. Możemy jednak snuć pewne domysły na temat przeszłości na podstawie wiedzy o czasach późniejszych, odkryć archeologicznych czy tego, co zanotowano w czasach późniejszych.
Starożytni Słowianie nie uprawiali chmielu
Trudno nam dzisiaj wyobrazić sobie piwo bez chmielu, ale naszym przodkom aż tak trudno by nie było. Wiemy, że w czasach wczesnego średniowiecza chmielu nie uprawiało się na taką skalę jak dziś. Mało więc prawdopodobne, aby było wtedy składnikiem piw. Domyślić się jednak można że jako przyprawę dawni Słowianie dodawali liczne zioła, których im nie brakowało. Wśród typowych składników piwa mogła się więc znajdować czarnuszka, bylica, dziurawiec czy rumianek. Przepisów jednak musiało być wiele, ponieważ ludzie trzymali się kurczowo swoich domów, gdzie każdy pielęgnował określoną tradycję. Z późniejszych źródeł pisanych (choćby z kroniki słynnego Anonima zwanego Gallem) dowiadujemy się, że na ziemiach polskich warzono piwo już od dawnych czasów, jeszcze przed władzą Piastów. Źródła te mówią o przechowywaniu piwa w beczkach, co jest jak najbardziej prawdopodobne.
Późniejsze kroniki pozostawiają jednak pewną mgłę, ponieważ nowe sposoby warzenia piwa sprowadzili do Polski chrześcijańscy mnisi. Ich trunki musiały na pewno różnić się od tych tradycyjnie słowiańskich, chociażby ze względu na zawartość chmielu.
Czy dawni Słowianie pili dużo miodu pitnego?
Innym trunkiem, który kojarzy się ze słowiańszczyzną jest miód pitny. Można się jednak domyślać, że wcale nie pito go aż tak dużo. Produkcja tego trunku z pewnością była droższa niż piwa, więc nie można było nim tak szastać. Na pewno trzymano go na specjalne okazje i mogło być wyznacznikiem statusu materialnego, tak jak dzisiaj spożywanie wysokiej klasy win.
Wino na słowiańszczyźnie
Wiemy, że nasi przodkowie lubili wino już w średniowieczu, ale na ziemiach polskich spopularyzowała je jednak dopiero kultura chrześcijańskiego zachodu. Słowianie zachodni i wschodni gustowali jednak głównie w piwie i miodzie, a wino było rarytasem, którym raczyli się chociażby Germanie czy Włosi. Dużo większy dostęp do wina mieli Słowianie południowi, którzy dostawali je z terenów Bizancjum.
Powiązane tematy
Whisky – czym jest i jakie są jej rodzaje?
Niezbędne akcesoria dla koneserów swojskiego alkoholu
Dlaczego na wódkę mówi się „czysta”?