Syropy do drinków. Których używać?
Syropy do drinków są obowiązkowym wyposażeniem każdego baru, ale można je stosować także w domowym zaciszu. Co ciekawe, wcale nie muszą one służyć jedynie do napojów alkoholowych. Jeśli preferujemy bezalkoholowe drinki takie jak bezalkoholowe mojito, również możemy z nich skorzystać. Część z nich nada się również do kawy, bo wiadomo, że każdy kawosz ma swój własny gust i preferencje.
Jakie syropy polecamy?
Jeżeli lubimy słodko-gorzki posmak, to powinniśmy sięgnąć po amaretto. Charakteryzuje się lekkim smakiem i zapachem migdałów. Dla tych, którzy lubią kolor czerwony i smak granatu, jest grenadyna. Jeśli zamiast koloru czerwonego wolimy niebieski lub zielony, to powinniśmy sięgnąć po curacao. Pamiętajmy jednak, że jego wymowa to [kiraso] a nie [kurakao]. Innym dodatkiem stosowanym przez barmanów jest Irish Cream, charakteryzujący się brązową barwą i przyjemną słodyczą. Znajdzie on swoje zastosowanie również w kawie.
Jak dopasować konkretny syrop do konkretnego drinku? Tutaj zaczyna się zabawa. Możemy oprzeć się na swoim własnym guście albo na wieloletnim doświadczeniu barmanów. Wiadomo nie od dziś, że curacao jest idealnym składnikiem błękitnej laguny czy blue kamikadze. Same nazwy tych drinków powinny dać nam co nie co do myślenia. Jeśli chcemy przyrządzić sobie monkey gland lub scofflaw, to najrozsądniejszym będzie użycie grenadyny. Amaretto zaś znajdzie swoje zastosowanie w słodkim Milanie. A Irich Cream z kolei przyda się do pocztówki z Dublina i naszej zwykłej porannej kawusi.
Po co słodzić drinki?
Miłośnicy mocnych trunków i libacji alkoholowych mogą w ogóle nie czuć potrzeby dodawania do swoich napojów czegokolwiek. Jeśli ktoś jednak woli subtelniejsze spożywanie, to takie dodatki smakowe mogą naprawdę umilić doznanie. Zwłaszcza jeżeli nie chcemy się upić, a jedynie staramy się delektować smakiem naszego napoju. Dlatego właśnie mają one swoje zastosowanie również w napojach bezalkoholowych.
Dlaczego akurat syrop?
Możemy też zastanawiać się nad tym, po co używać syropu, skoro mamy zwykły cukier. Zgoda – cukrem też możemy posłodzić nasz drink i nie powinno być z tym większego problemu. Nie zawsze jednak mamy pewność, że dobrze rozpuści się on w naszym napoju. Nie chcemy przecież, żeby kryształki cukru zgrzytały nam między zębami. Wolimy delektować się aksamitnym smakiem i niczym się nie musieć denerwować. Jeśli stosujemy syrop, to mamy pewność, że cukier jest w nim rozpuszczony tak, jak tego chcemy.
Inną ważną kwestią jest smak. Syrop zazwyczaj zawiera kilka składników, które wpływają na jego smak. Nie są jedynie rozpuszczonym cukrem z wodą. Jeżeli sami byśmy chcieli dodawać te składniki, które są w syropie, moglibyśmy mieć mały problem z oszacowaniem proporcji lub odpowiednim połączeniem ich. Korzystając z syropu wiemy, że mamy do czynienia z odpowiednio dobraną kombinacją.
Powiązane tematy
Dlaczego warto wybierać naturalne herbaty?
Sekrety mieszanki ziół – odkryj siłę naturalnego leczenia
Wielofunkcyjne kartoniki do pakowania – właściwości i zastosowanie