Szampan: król wszystkich imprez
Szampan to trunek, który pije się podczas wszystkich uroczystych okazji. Znajdziemy go na weselach, urodzinach oraz – obowiązkowo – podczas imprezy sylwestrowej. Kojarzy nam się z dobrym nastrojem, ze świętowaniem czegoś dobrego i wspólnym radowaniem się. Raczej nie powinniśmy się spodziewać go na stypie albo innych smutnych okazjach. Stał się tak popularny, że w języku potocznym zaczęto nazywać każdy musujący alkohol szampanem. Nawet niektóre bezalkoholowe napoje się tak nazywa. Przykładem jest popularne Piccolo, które na różnych okolicznościach piją dzieci i abstynenci. Często w żartach nazywa się tę oranżadę „szampanem bezalkoholowym”.
Skąd się wziął szampan?
Pamiętajmy jednak, że trunek o nazwie szampan a potoczne użycie tego słowa to nie to samo. Wino musujące, które jest jego tańszą wersją, często mylimy z szampanem. Żeby je odróżnić w zasadzie nie potrzeba wiele. Wystarczy przyjrzeć się, co głosi napis na etykietce. Jeśli nie pojawia się na nim nazwa tego trunku to znaczy, że mamy albo do czynienia z winem musującym albo jeszcze innym rodzajem alkoholu.
Jeśli spróbujemy sobie wymówić oryginalną nazwę tego alkoholu, to pewnie wymówimy z francuska „szampejn”. W rzeczywistości to nie Francuzi podarowali go światu ale Anglicy. Bąbelki są oczywiście naturalnym elementem fermentacji, więc to nie jest tak, że ktoś nagle wymyślił musujący alkohol. Alkohol w zasadzie z natury jest musujący, a Anglicy skorzystali z tego wspaniałego prawa natury. Już w XVI wieku zaczęli delektować się winem musującym. Wykorzystywali oni zwietrzałe wino i łączyli je z cukrem i melasą. Wywołało to fermentację, której efektem były tak pożądane bąbelki. Oni też wymyślili sposób na przechowywanie go tak, aby bąbelki nie uleciały.
Royal Society czyli Towarzystwo Królewskie
Zapiski Towarzystwa Królewskiego mówią o metodzie pozyskiwanie tego trunku z XVII wieku. Powstała wtedy metoda, która dzisiaj znamy jako metohode champenoise. Francja zainteresowała się wtedy tym trunkiem i stał się on przedmiotem umów handlowych między Anglikami a Francuzami. Obecnie to właśnie we Francji produkuje się największe ilości szampana, a Wielka Brytania z kolei jest jego największym odbiorcą. Szacuje się, że na wyspach brytyjskich pije się ok. 30 mln butelek rocznie.
Powiązane tematy
Alkoholem usuniesz większość plam. Jak to działa?
Zmiana pakietu medycznego dla pracowników – czy to się opłaca?
Chleb niskobiałkowy – charakterystyka produktu