Higiena to bardzo ważna rzecz. Ta zasada dotyczy nie tylko naszego życia osobistego, ale też wielu rzeczy, z którymi zmagamy się każdego dnia. Nie inaczej jest z domową produkcją alkoholu. Jeżeli pozwolimy na to, aby do naszego naczynia dostały się jakieś bakterie, to może się okazać że cały finalny produkt się zepsuje. A warto wspomnieć, że na takie gotowy trunek trzeba czekać nawet kilka miesięcy. Łatwo sobie wyobrazić jak bardzo rozczarowujący jest ten moment, kiedy po miesiącach oczekiwania okazuje się, że nasz wysiłek poszedł na marne. Lepiej więc dopiąć wszystko na ostatni guzik w początkowej fazie produkcji niż potem żałować.
Dokładnie umyj naczynia
Bardzo ważne jest to, aby dokładnie umyć naczynie, w których będzie się fermentował alkohol. Ważne też, aby mieć czyste ręce. Nie zaszkodzi też je zdezynfekować uprzednio. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele bakterii i zarazków przenosimy na dłoniach. Zwłaszcza, gdy spędzamy dużo czasu poza domem i dotykamy takich obiektów jak klamki i poręcze.
Powiązane tematy
Dlaczego warto wybierać naturalne herbaty?
Sekrety mieszanki ziół – odkryj siłę naturalnego leczenia
Wielofunkcyjne kartoniki do pakowania – właściwości i zastosowanie